05/08/2022

מהפכה במערך לימודי הרפואה בישראל – החל משנת הלימודים תשפ"ד (אוקטובר 2023) – תוספת של 130 סטודנטים לרפואה

לאחר שנים רבות בהן הנושא הונח על סדר היום ולא הוכרע- יו"ר המל"ג- שרת החינוך, ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון, ויו"ר הות"ת, פרופ' יוסי מקורי,  הובילו מהלך של הקפאת הרישום לתוכניות ללימודים עבור סטודנטים מחו"ל ובמקומם לאפשר לכ- 130 סטודנטים ישראלים נוספים ללמוד רפואה בישראל

 יו״ר המל״ג, שרת החינוך, הד״ר יפעת שאשא ביטון: ״הגדלת מספר המקומות לסטודנטים ישראלים במקצועות הרפואה, היא מהלך חשוב שיגדיל בעתיד את מספר הרופאים בישראל. בכך, ניתן מענה לצרכים ההולכים ומתרחבים של מדינת ישראל, כחלק מהתוכנית הכוללת שלנו להגדיל משמעותית את מספר הסטודנטים לרפואה.                                מדובר במשימה לאומית, ואני מודה לשר הבריאות, ליו״ר הות״ת ולכל השותפים הנוספים שנרתמו למהלך.״

שר הבריאות ניצן הורוביץ מסר: "מצוקת כח האדם במערכת הבריאות היא בעיה לאומית שהוזנחה משך שנים, וכיום רוב הסטודנטים לרפואה לומדים בחו"ל. המקומות הללו נדרשים עבור סטודנטים ישראלים, במקומם של סטודנטים זרים שלא צפויים לעבוד יום אחד במערכת הבריאות הישראלית. זה חלק ממהלך רחב יותר שאנו מבצעים לטיפול שורש בבעיה. אנו מוסיפים בשנים הקרובות מאות מקומות לימוד לסטודנטים לרפואה ואלפי מקומות לסיעוד.זה הדבר הנכון עבור הסטודנטים וזה צורך אסטרטגי חיוני למערכת הבריאות כולה".

פרופ' יוסי מקורי יו"ר ות"ת: "סגירת התוכניות האמריקאיות תאפשר תוספת של כ – 130 סטודנטים ישראלים שילמדו רפואה בישראל. זוהי בשורה של ממש למדינת ישראל בכלל ולמערכת הבריאות בפרט. במקום סטודנטים שלומדים פה ועוזבים לחו"ל עם סיום לימודיהם, נקבל תוספת של רופאים ורופאות למערך הבריאות שלמדו רפואה בארץ. זהו צעד משמעותי נוסף בשורה של צעדים שנוקטת המל"ג על מנת לצמצם את הפער בין הצרכים הרפואיים העתידיים של ישראל לבין יכולת מערכת ההשכלה הגבוהה להכשיר רופאים ורופאות".

שרת החינוך ויו"ר המל"ג קיבלה את ההחלטה ביחד עם יו"ר ות"ת ולפיה יוקפא הרישום לתוכניות הבינלאומיות ברפואה במסגרתן מתקבלים בשנה כ 130 סטודנטים מחו"ל והמקומות שיתפנו ישמשו לקליטת סטודנטים ישראלים. התוכנית צפויה להיכנס לתוקפה כבר בשנת הלימודים הבאה, תשפ"ד (אוקטובר 2023).

מדובר בבשורה של ממש לתחום הרפואה הנמצא במחסור ארוך שנים של רופאים ורופאות בתחומים שונים. התוכנית היא חלק ממהלך כולל שמובילה השרה ביחד עם המועצה להשכלה גבוהה. בשנת הלימודים הקרובה, תשפ"ג, צפוי לגדול מספר הסטודנטים לרפואה בכ -70 סטודנטים ומספר הסטודנטים/יות שיחלו את לימודיהם צפוי לעמוד על כ 965 ובשנת הלימודים תשפ"ד צפוי גידול משמעותי של 130 סטודנטים/יות נוספים.

מהלך זה הוא גם בשורה חשובה ל -130 סטודנטים ישראלים נוספים שיוכלו להתקבל כעת ללימודי רפואה בארץ.

כיום פועלות בישראל שלוש תוכניות בינלאומיות ברפואה במסגרתן מגיעים סטודנטים/יות מחו"ל (בעיקר מארה"ב) ללימודי רפואה בארץ. התוכניות מתקיימות באוניברסיטת ת"א, הטכניון ואוניברסיטת בן גוריון. מדובר בתוכניות ארבע שנתיות. הרוב המכריע של הסטודנטים.יות הללו חוזרים עם סיום הלימודים למדינותיהם ואינם נשארים בישראל.

ההחלטה על סגירת התוכניות ופתיחת המקומות לסטודנטיםיות ישראלים היא קריטית אף יותר לאור הרפורמה עליה החליט משרד הבריאות (רפורמת יציב) אשר מבטלת את ההכרה בלימודי רפואה ממספר מדינות  בעיקר במזרח אירופה בהן לומד ריכוז גבוה של סטודנטים/יות ישראלים. בעקבות מהלך זה מספר הרישיונות שינתנו לרופאים צפוי לרדת בצורה משמעותית החל מ – 2025. סגירת התוכניות האמריקאיות וקליטת סטודנטים/יות ישראלים במקום הסטודנטים מחו"ל תאפשר להתמודד עם המחסור ברופאים ורופאות למערכת הבריאות בישראל ותפעל לטובת אזרחי המדינה.