31/05/23

1. בקשת הקרן הלאומית למדע לתקציב עבור תכנית לקידום מחקר ביו-רפואי מבוסס אדם (מברי"א) 2. תכנית ות"ת לעידוד אוניברסיטאות המחקר המתוקצבות לקליטת רופאים-חוקרים במינוי כפול אוניברסיטאי בית-חולים

בהמשך לתכנית לרפואה ממוקדת/מותאמת אישית (רמ"א) שאושרה בישיבת ות"ת ביום 31.1.2018 והופעלה בהצלחה רבה בקרן הלאומית למדע למשך ארבעה מחזורים בין השנים תשע"ט-תשפ"ב, פנתה הקרן הלאומית למדע לות"ת בבקשה למסד תכנית לקידום מחקר ביו-רפואי מבוסס אדם (מברי"א) בהיקף גדול יותר הן מבחינת התקציב: 180 מיליון ₪ למשך חמישה מחזורים (כנגד מצ'ינג זהה מהקרנות הפילנתרופיות יד הנדיב וקרן קלרמן), והן מבחינת רוחב היריעה המדעי-רפואי אשר תכלול, לצד קרן מענקי מחקר, גם רכיבים של השקעה בהון אנושי. זאת על מנת לעודד קלינאים לעסוק במחקר מדעי באופן יותר משמעותי, ולחזק את החיבור בין שני העולמות. מצ"ב בקשת הקרן[1].

הואיל ובקשת הקרן עולה בקנה אחד עם מדיניות ות"ת לעודד מחקר ביו-רפואי מתקדם במסגרת תר"ש תשפ"ג-תשפ"ח ות"ת מאשרת את הבקשה.

בנוסף, לצד אישור תכנית המברי"א בקרן, מאשרת ות"ת הקמה של תכנית לעידוד האוניברסיטאות המתוקצבות על ידה, לקלוט רופאים-חוקרים במינוי כפול אוניברסיטאי/בית-חולים אשר מטרתה מיסוד וחיזוק מעמד הרופא-חוקר בבתי החולים בישראל, לטובת שכלול והרחבה של פעילות מחקרית איכותית ובת-קיימא, תוך קידום שיתוף הפעולה עם האקדמיה, כל זאת לטובת שינוי עומק בתרבות המחקר הביו-רפואי בישראל.

מטרות התכנית: התכנית תתמוך באוניברסיטאות שיקלטו רופאים-חוקרים שהוכיחו יכולות יוצאות דופן בתחום המחקר, ואשר מעוניינים להמשיך בשילוב של קריירה מחקרית ברמה הגבוהה ביותר לצד עבודה קלינית משמעותית בבית החולים. מטרת המינוי הכפול, או מינוי רופא הנמצא בתקן של לפחות 50% בבית החולים ומקבל תקן אוניברסיטאי משלים או נוסף בהיקף של לפחות 50% משרה, הינה לבסס את הפן המחקרי בפעילותו של הרופא-חוקר, ולתת מענה לבעיית ה"זמן השמור" (protected time). מניסיון העבר, במיוחד בישראל בה בתי החולים נמצאים במצב של תת-תקינה, מדובר בחסם משמעותי לפיתוח פעילות מחקרית. במילים אחרות, הרבה פעמים לרופאים אין את היכולת לממש מענקי מחקר במלואם, או לקדם פרויקטים משמעותיים, אלא אם כן הם עושים זאת על חשבון זמנם הפרטי, סופי-שבוע, או במקום האפשרות להגדלת ההכנסה בשר"פ, שכן הזמן המובטח השמור למחקר מתכווץ תחת לחצי המערכת. במצב כזה, מעט רופאים פונים לקריירה של רופא-חוקר, שכיום בישראל אין לה מדרגות כניסה מוגדרות, ולמעט תכנית רמ"א שהייתה מוגבלת בזמן, אין לה גם אפשרויות מימון אטרקטיביות לפיתוח קריירת מחקר. זאת לעומת המצב במדינות מפותחות אחרות, בהן המעמד של רופא-חוקר יותר מבוסס והמינוי הכפול אוניברסיטאי/בית-חולים, הוא הפתרון המקובל (לעיתים בחלוקה של 75% למחקר ו-25% לפעילות קלינית כמו, למשל, בקנדה).

תנאי סף: יוכלו להגיש הצעה לתכנית, כל אוניברסיטאות המחקר המתוקצבות ע"י ות"ת. על האוניברסיטה המגישה להתחייב להעסיק את המועמד בחצי תקן משרה למשך חמש שנים לכל הפחות.

תמיכה עבור הקליטה תכלול מענק מחקר בגובה 0.125 מלש"ח בשנה ל-3 שנים, עם אפשרות הארכה לשנתיים נוספות (בכפוף להערכת עומק של ההישגים בתום שלוש השנים הראשונות), אשר יאפשר מימון הוצאות שוטפות הכרוכות בביצוע המחקר, וכן מענק מימון חד-פעמי של ציוד ייעודי עד לגובה של 1.25 מלש"ח, כל זאת כנגד מימון משלים בגובה זהה מצד אוניברסיטאות המחקר. הציוד הנרכש/המעבדה ימוקמו בשטח שיוסכם ע"י האוניברסיטה ובית החולים, ויאפשר למועמד לבצע פעילות מחקרית בסביבה קלינית.

קהל יעד: יוכלו לגשת לתכנית רופאים המועסקים בבית חולים, שסיימו את שלב ההתמחות, כאשר ההגשה מתבצעת במהלך 10 השנים הראשונות לאחר סיום ההתמחות או מתחילת ההעסקה בבית החולים. למועמדים צריכה להיות הכשרה ו/או ניסיון קודם מוכח במחקר מדעי (לדוג': PhD מחקרי, פוסט-דוקטורט, או הכשרה דומה). הגשת המועמדות כרוכה בהשתייכות המועמד ל"מסלול האקדמי הרגיל" (ולא למסלול הקליני).

אופן ההגשה: ההגשה תעשה ע"י האוניברסיטה שתתחייב להעסיק את המועמד בחצי תקן משרה לכל הפחות למשך חמש שנים, כל אוניברסיטה תוכל להגיש עד שני מועמדים בשנה.

ועדת השיפוט תופעל ע"י ות"ת, ובראשה יעמוד יו"ר ות"ת, פרופ' יוסי מקורי, שהוא רופא-חוקר בעצמו, בעל ניסיון עשיר בארץ ובחו"ל, רקורד פרסומים, והיכרות עמוקה עם שני העולמות: האקדמי והקליני. הרכב הוועדה יובא לאישור ות"ת. המועמדים יבחרו בהתאם לקריטריונים של מצוינות אקדמית, פעילות אקדמית ובכלל זה, המלצות, פרסומים אקדמיים, השתתפות בכנסים בינ"ל, זכייה בפרסים ומלגות, הוראה, מחקר המועמד והתרשמות כללית.

קול קורא לתכנית ות"ת לתמיכה עבור קליטת רופאים-חוקרים במינוי כפול אוניברסיטאי/בית-חולים יפורסם בהתאם להחלטה זו.

תקציב: התכנית תפעל למשך חמישה מחזורים בהיקף של עד 5 מענקי קליטה בכל מחזור (מענק מחקר בגובה 0.625 מלש"ח למקסימום 5 שנים + מענק ציוד חד-פעמי בגובה 1.25 מלש"ח, כנגד מימון משלים בגובה זהה מצד אוניברסיטאות המחקר (סה"כ 3.75 מלש"ח פר מענק קליטה כולל מצ'ינג). תקציב התכנית: 46.875 מלש"ח לתקופה של חמש שנים.

תקציב תכנית המברי"א ותכנית ות"ת לתמיכה בקליטת רופאים-חוקרים בתר"ש תשפ"ג-תשפ"ח

תקציב התכנית הכללי יעמוד על כ-454 מלש"ח והשתתפות ות"ת בתקציב תעמוד על כ-227 מלש"ח למשך חמישה מחזורי פעילות, מהם 180 מלש"ח לתכניות בקרן הלאומית למדע, וכ-47 מלש"ח לתכנית מענקי קליטה לרופאים-חוקרים במינוי כפול אוניברסיטאי/בית-חולים.

מימון התכנית יעשה באמצעות מקורות המיועדים לתכנית המברי"א בתכנית הרב-שנתית תשפ"ג-תשפ"ח. להלן פריסה רב-שנתית של תקציב התכנית (במיליוני ₪):

יודגש כי השתתפות ות"ת בתכנית המברי"א בקרן הלאומית למדע מותנית במימון תואם זהה שתגייס הקרן, והפעלת תכנית התמיכה לקליטת רופאים-חוקרים מותנית במימון תואם זהה מאוניברסיטאות המחקר.

[1] נספח 1 - בקשת הקרן