24/10/2022

הנגשת ההשכלה הגבוהה לחברה החרדית

בתשפ"ב עלה מספר הסטודנטים בוגרי החינוך החרדי בכ-8% בהשוואה לתשפ"א ועמד על כ-16,575, לעומת ההאטה הכללית שאפיינה את כלל המערכת בשנה האחרונה. במהלך העשור האחרון שילש את עצמו מספר הסטודנטים החרדים, מכ-5,500 בתשע"א לכ-16,575 בתשפ"ב. קצב הגידול השנתי הממוצע של מספר הסטודנטים בתקופה זו היה כ-11%, לעומת כ-4% בקרב אוכלוסיית החרדים בגיל הרלוונטי להשכלה גבוהה בשנים האחרונות. כמו כן, ממחצית העשור הקודם נרשם גידול ניכר במספר הסטודנטים החרדים שלמדו תכניות לתואר שני, מ-1,060 בתשע"ה ל-2,480 בתשפ"ב.

מנתוני זרוע העבודה עולה כי בוגרי התארים החרדיים מועסקים באחוזים גבוהים (מעל 85%) והשכר הממוצע שלהם כפול מהשכר הממוצע בכלל הציבור החרדי. עדיין, אחוז ההשתתפות של חרדים באקדמיה נמוך ביחס לשיעורם באוכלוסייה – החרדים מהווים כ-5% מהסטודנטים לתואר ראשון לעומת 13% שיעור האוכלוסייה החרדית בחברה הישראלית.

מל"ג וות"ת מקדישות מאמצים ומשאבים רבים על מנת להנגיש את ההשכלה הגבוהה לאוכלוסייה החרדית ולשלבה בתעסוקה ובחברה בישראל. מאמצים אלו נשענים על שני עקרונות מנחים: 1. שילובם באקדמיה של חרדים וחרדיות החפצים בכך, תוך כיבוד אורח חייהם ומתן מענה הולם לצרכיהם האקדמאיים והתרבותיים. 2. שמירה על מצוינות אקדמית.

מל"ג פועלת לגיוון המענים האקדמיים המתאימים לאוכלוסייה החרדית לאור השונות הגדולה הקיימת בחברה ולגיוון תחומי הלימוד על פי צרכי המשק וצרכי החברה החרדית עצמה. בשנת תשפ"ב הושקה תכנית "זרקור" – תכנית המעטפת של מל"ג-ות"ת בשיתוף זרוע העבודה ובהפעלת עמותת אלומה. התכנית מיועדת לבוגרי החינוך החרדי ומסייעת למועמדים לאקדמיה בהכוונה, ייעוץ, אבחון, השלמת פערים וליווי צמוד במהלך הלימודים האקדמיים ועד לתעסוקה איכותית.

בנוסף מרחיבה ות"ת את הסיוע הכלכלי לסטודנטים חרדים בכלל התארים ופועלת להקמת מענים לאוכלוסייה החרדית בפריפריה הגיאוגרפית. דגש נוסף ניתן לאוכלוסיית יוצאי המגזר החרדי אשר להם חסמים ואתגרים ייחודיים הדורשים מעטפת סיוע מותאמת.